Hallux valgus – vbočený palec

Když většina lidí slyší „vbočený palec“, představí si zdeformované prsty u starých lidí. K velkému překvapení však vbočený palec není jen stav, který postihuje starší jedince. Ve skutečnosti se předpokládá, že přibližně 3–5 % dospělých má určitý stupeň deformace palce na noze, přičemž průměrný věk nástupu je mezi 20. a 30. rokem.

Anatomie vbočeného palce

Hallux valgus vbočený palec

Vbočený palec, také známý jako hallux valgus, je kostěný výrůstek na vnitřní straně nohy v blízkosti kloubu palce. Tvoří se, když se dlouhá kost nohy nazývaná 1. metatarz posune z místa kvůli nestabilitě středonoží nebo laxitě(uvolnění) vazů.
Kromě toho, jak se 1. metatarz začíná posouvat ven, je palec přitahován k ostatním prstům malými svaly na spodní části chodidla. Tento protichůdný posun mezi 1. metatarzem a palcem nohy způsobuje ztrátu kongruence kloubních ploch a asymetrické zatížení chrupavky.

Příznaky – jak poznat hallux valgus

Příznaky vbočeného palce se mohou značně lišit v závislosti na velikosti vbočení a stupni subluxace MTP kloubu palce. Lehčí stupeň vbočeného palce se může projevovat tím, že je nám obuv těsná, výstupek u kloubu palce je podrážděný, zarudnutý. Dále se objevuje bolest při extrémní flexi (ohnutí) palce nohy. Zatímco pacienti s těžším stupněm halluxu se můžou potýkat se zánětem kloubu, omezeným rozsahem pohybu palce, bolestí palce kvůli artritidě a palec může tlačit do 2.prstu nebo ho dokonce překrývat.

Příčiny

Jakkoli chceme vinit boty za vznik vbočeného palce, není to nejčastější příčinou. Typ chodidla, síla nožní klenby a laxita vazů hrají nejdůležitější roli při tvorbě vbočeného palce. Nadměrná pronace (vychýlení chodidla směrem dovnitř) a flexibilní ploché nohy způsobují nestabilitu kloubů, které stabilizují 1. metatarzální kost. Chůze, běh a skákání na nestabilní nebo velmi ohebné noze může začít způsobovat vychýlení 1. metatarzální kosti. Zkombinujte to se slabými svaly chodidel a ochablostí vazů a jste na cestě k vytvoření vbočeného palce.

Jak srovnat vbočený palec bez operace – fyzioterapie

Vbočený palec před a po - jak srovnat bez operce

Nejběžnější konzervativní léčba vbočených palců zahrnuje doporučení jako je širší obuv, oddělovače prstů např. Naboso Splay nebo adjustační ponožky, kinesiotaping, individuální stélky do bot.

Nutností je však cvičení nohou. Správný nácvik aktivace chodidla, roztahování prstů a zpevnění a posílení hýžďového svalu, to vše je důležitou součástí prevence progrese vbočeného palce. Optimální síla chodidla a stabilita střední části chodidla jsou klíčem ke zpomalení nebo dokonce zastavení progrese tvorby vbočeného palce.

Další možnosti léčby

Z fyzikální terapie se při léčbě hallux valgus nejčastěji využívá ultrazvuk, laser, magnetoterapie.
Od bolesti a zánětu mohou být také nápomocné kortizonové injekce.
Pokud nestačí konzervativní postup terapie, pak přichází na řadu operační řešení vbočeného palce. Existuje více operačních postupů, důležité však je, aby rehabilitace nohy proběhla jak v rámci předoperační přípravy, tak i po operaci.

Pokud se Vás vbočený palec týká a jste z Ostravy a okolí, rádi Vám s tím pomůžeme u nás na pracovišti. Pro rezervace a více informací nás kontaktujte.

Comments are closed.