Jak zvládnout bolest nohou v těhotenství

Bolest nohou v těhotenství

Bolest nohou v těhotenství pociťuje mnoho těhotných žen, zejména když vstupují do třetího trimestru. Bolestivé, oteklé nohy, bolest klenby a syndrom neklidných nohou – to vše jsou potíže, s kterými se mohou těhotné setkat.

BOLEST NOHOU V TĚHOTENSTVÍ – NEJČASTĚJŠÍ PŘÍČINY

1 – Váhový přírůstek

Přibývání na váze během těhotenství je přirozené a zcela očekávané. Zvýšení hmotnosti může přispívat k bolesti nohou v důsledku zvýšeného tlaku na chodidlo, zejména v oblasti přednoží. Tlak během chůze se posunuje směrem k přední části chodidla, aby pomohl kompenzovat rostoucí posun těžiště. Navíc se prodloužují časy kontaktu s podlahou (=pomalejší rychlost chůze), což obojí může přispívat k bolesti nohou.

2 – Otoky

U těhotných žen se nejčastěji objevují otoky kotníků a chodidel. Je zcela běžné, že se ženy během těhotenství setkávají s otoky – trpí jimi více než tři čtvrtiny těhotných žen – a můžou začít během druhého trimestru. Edém se objevuje v důsledku potřeby těla produkovat další tekutiny pro ženu i dítě. Během těhotenství tělo produkuje přibližně o 50 % více tekutin než normálně. Zvýšený průtok krve a tlak tekutin v dolních končetinách může vést k zadržování tekutin (a hromadění) v kotnících a chodidlech. I když je otok nepříjemný, obvykle není vážným zdravotním problémem. Mírný edém (lehký až střední otok) je normální a u většiny těhotných žen není důvodem k obavám. Je důležité si uvědomit, že pokud se otok nadále zhoršuje (nebo se rozšiřuje za chodidla a kotníky), měli byste kontaktovat svého lékaře.

3 – Hormon RELAXIN

Relaxin hraje důležitou roli při porodu. Tento hormon způsobuje, že se vazy v pánvi a děložním čípku uvolní, rozšíří a změknou v rámci přípravy na nadcházející porod. Tento hormon nejen změkčuje a uvolňuje pánev a děložní čípek: má dopad na celé tělo – včetně chodidel! Relaxin oslabuje a zjemňuje podpůrné struktury ve vašich chodidlech. Pokud jste někdy slyšeli ženy si stěžovat, že jim po těhotenství narostly nohy – právě proto! Jak během těhotenství přibíráte, tato zvýšená hmotnost se odráží na vašich klenbách. Relaxin oslabuje tyto již tak namáhané struktury a přispívá k jejich kolapsu.

BOLEST NOHOU V TĚHOTENSTVÍ – MOŽNOSTI LÉČBY

1 – Denně uvolňujte nohy

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak léčit (nebo se spíše vyhnout) bolesti nohou v těhotenství, je každodenní 5 minutové uvolnění chodidla. K uvolnění chodidla můžete využít fasciální nebo masážní míček. Toto samovolné uvolnění nohou je fantastický způsob, jak uvolnit napjaté svaly, které tvoří klenby vašich nohou. Masáž přináší více než jen dobrý pocit: zlepšuje průtok krve, stimuluje svaly a snižuje bolestivost.

2 – Podpora klenby

Jedinečné zatížení těla (zejména během třetího trimestru) může vyžadovat podporu klenby. Trh už nabízí přímo těhotenské vložky do bot, ty poskytují dokonalou kombinaci podpory klenby a celkového pohodlí chodidla. Můžete ale využít i individuálních stélek na míru s podporou nožní klenby, s kterými u nás v Rehastudiu pracujeme. Pokud jde o bolesti nohou v těhotenství, naprostá většina problémů vzniká zvýšeným namáháním vazů, které podporují mediální oblouk.

3 – Texturované vložky do bot

Vložky Naboso™ jsou speciálně navržené vložky, které se zaměřují na nervy umístěné ve spodní části chodidel. Stimulace chodidla vede ke kontrakci a aktivaci malých svalů chodidel, čímž je posiluje. Čím silnější jsou svaly na nohou, tím více dokážou odolávat zvyšujícímu se stresu v těhotenství. Vložky Naboso nabízejí skvělý způsob, jak udržet bolest nohou na uzdě každodenní stimulací a masáží chodidel. Bonusem navíc je, že všechny vložky Naboso jsou dostatečně tenké, aby je bylo možné umístit na stélku. Takže můžeme spojit výhody vložek s podporou klenby + texturovaných vložek Naboso!

4 – Topický hořčíkový olej

Toto je jedna oblíbených možností léčby na konci dne. Hořčík hraje důležitou roli v mnoha tělesných funkcích. Tento přirozeně se vyskytující minerál je zodpovědný za více než 300 různých chemických reakcí v těle. V souvislosti s těhotenstvím je hořčík životně důležitý pro zdraví svalů a nervů. To znamená, že lokální hořčík může také hrát důležitou roli při snižování svalových křečí a syndromu neklidných nohou. Použití topického hořčíkového oleje je jednoduché. Většina hořčíkových olejů se dodává v jednoduché lahvičce s rozprašovačem: jednoduše naneste olej na chodidla a nohy před spaním. Výzkum ukázal, že nejlepší vstřebávání je ve skutečnosti přes spodní část chodidel a poskytuje další výhodu zlepšení spánku. Vedlejší poznámka je, že pokud zjistíte, že hořčíkový olej svědí, lze jej po 15 minutách smýt.

5 – Podpora břicha pásem, rebozem

Jak souvisí břišní pás / podpora pánve s bolestí nohou? Vyrovnání naší pánve a stabilita našich hlavních svalů výrazně ovlivňuje tlak a síly, které procházejí našimi chodidly. Podepřením (podvázáním) břicha jsou podporovány vazy naší pánve, tím že zmenšíme zátěž na dolní části zad a břicha během těhotenství. Tyto flexibilní podpůrné pomůcky mohou poskytnout mnoho výhod aktivním ženám, které jsou těhotné, zejména během druhého a třetího trimestru.

CO JE TAKEAWAY?
Bolest nohou během těhotenství je (bohužel) normální jev, který postihuje mnoho žen. Pokud trpíte bolestivými chodidly, zvažte možnosti léčby popsané v tomto článku. Můžete těžit z topického hořčíkového oleje, vložek Naboso Technology, pravidelného uvolňování tkáně prostřednictvím masáže nebo obuvi podporující klenbu.

Obecně platí, že během těhotenství se vždy před zahájením nového cvičebního programu poraďte se svým lékařem. V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat.

Přeloženo a upraveno z barefootstrongblog.com

Comments are closed.